De Duitsers besloten om extra militairen in te zetten voor de bewaking van Diederichs Flugzeugbau dat was gevestigd in de gevorderde nieuwe fabriek van de Nemaho.
Ook veel GTW’ers werkten niet. Daarnaast legden veel PGEM’ers het werk neer. In Arnhem liep het kantoor Bellevue leeg en monteurs riepen hun collega’s op het bijltje er bij neer te gooien. Bij Misset duurt door ingrijpen van directeur Kees Misset de werkonderbreking echter maar kort.
“Het is nu of nooit”, klonk het bij talrijke verzetsgroepen. Want velen zagen het als een mogelijkheid om op die manier een opstand te veroorzaken die een geallieerde invasie tot gevolg zou hebben.
Dat gold ook voor de Nederlandse regering in Londen. Via Radio Oranje riep het de militairen op om zich niet te melden en onder te duiken. Tevens diende het bij de Britten een verzoek in voor grootscheepse bombardementen. Vooral op spoorwegempla-cementen en op de 22 elektriciteitscentrales. Een absurd plan, want door het uitschakelen van de centrales zou er geen bemaling meer plaatsvinden en zou een groot deel van Nederland onder water komen te staan. Het Air Ministry beschouwde het plan daarnaast als onuitvoerbaar vanwege het Duitse afweergeschut.