De klokken van de Catharinakerk


In de toren van de Catharinakerk hangen vier historische eeuwenoude luidklokken die door de eigenaren van de klokkenwinkels Zetsma en Hermanns dagelijks op gezette tijden worden geluid. Op 24 november 1942 laat de Rüstungsinspektion Niederlande echter weten dat daar snel een einde aan komt omdat de metalen van de klokken nodig zijn voor de Duitse oorlogsindustrie. Eind januari 1943 worden ze verwijderd. Ze worden evenals vele tientallen klokken uit de regio naar de kade van de haven in Doesburg gebracht en vervolgens verscheept naar Duitsland om daar te worden omgesmolten.

Door de Duitsers worden 6.800 (luid)klokken (bijna 2,7 miljoen kilo) waaronder zevenhonderd in Gelderland, uit de Nederlandse klokkentorens gehaald.
Eén klok uit de Catharinakerk wordt gered. Het betreft de Jezus Maria Johannes-klok die in 1526 werd gegoten door de bekende klokkengieter Geert van Wou. De Van Wouklok raakt vervolgens tijdens de brand als gevolg van het bombardement op 21 maart ernstig beschadigd. De klok overleeft, maar heeft grote scheuren.
Dankzij nieuwe lastechnieken kan de klok in 2012 worden hersteld. Sindsdien hangt hij aan de gevel van het gemeentehuis, als bevrijdingsklok. Op 4 mei 2012 kan de Van Wou-klok na 67 jaar weer zijn oorspronkelijke klank laten horen.