Jan Ovink

In de Grutstraat is al sinds 1875 architectenbureau met de naam Bouwbureau H. J. L. Ovink en zoon gevestigd. Die zoon is Bernard Ovink.

Grutstraat


In 1920 wordt Jan geboren. Hij wil evenals zijn vader en grootvader architect worden. Tijdens de bezetting volgt hij daarom een opleiding in Amsterdam.

jan 1938


In de zomer van 1944 is Jan klaar met zijn studie en keert hij terug naar Doetinchem. Hij is thuis als in september inwoners uit Arnhem door de straat trekken nadat zij op Duits bevel hun stad moesten verlaten. Ook de familie Ovink biedt enkele evacués onderdak.
Omdat het front dichtbij is, wordt besloten om in de kelder een muur te metselen. Huisraad en alle bouwtekeningen worden vervolgens veilig achter de muur vertopt.


Op 19 en 21 maart 1945 wordt de binnenstad gebombardeerd. Dat maakt dat vele inwoners besluiten om de stad te verlaten. Te voet trekken drommen Doetinchemmers naar familie of bekenden in de omgeving. Hoewel hun huis niet is getroffen, ook de familie Ovink. Ze nemen alleen noodzakelijke dingen mee.

Na het bombardement


De familie vindt onderdak in de Slangenburg. Twee dagen later wordt de stad opnieuw gebombardeerd. Nu wordt ook de Grutstraat getroffen. Ook het huis van de familie Ovink.

Als Doetinchem op 2 april is bevrijd, zoekt de familie Ovink in het puin van hun huis naar spullen die het bombardement overleefd zouden kunnen hebben. Maar niet alles blijkt nog aanwezig. Er ontbreekt onder meer een naaimachine.

bloemen

De politie weet die echter na enige tijd op te sporen bij iemand aan de andere kant van de stad.
Tijdens het bombardement op 21 maart is ook het gemeentearchief in de buurt van het treinstation getroffen. De directeur gemeentewerken en zijn rechterhand zijn daarbij om het leven gekomen en het archief is verbrand. Er is daarom amper informatie over de panden in de binnenstad. De gemeente vraagt daarom Jan Ovink om een en ander weer in kaart te brengen. Bewoners kunnen zich bij hem melden in een kantoortje in d buurt van de Zuivelweg
Nadat de schade in kaart is gebracht, kan de wederopbouw beginnen. Het architectenbureau van Jan Ovink heeft daar een groot aandeel in.

huizen Schöneveld

De kaart die Jan Ovink maakte nadat hij alle meldingen had verwerkt