Johan Meesters


5-7-1901 - 15-10-1942

Johannes Timotheus

Predikant


In een fraaie villa aan de Dominee van Dijkweg woont dominee Johan Meesters. De woning met de naam Bouchina is eigendom van de gereformeerde kerk. In de kerk aan de Nieuweweg waar Meesters preekt, maakt hij geen geheim van zijn anti-Duitse gevoelens en zijn sympathie voor het koninklijk huis.

VOLGT

Als dat ook de Duitsers ter ore komt, wordt hij op 11 september 1942* opgepakt en naar Kamp Amersfoort gebracht. Daar overlijdt hij op 15 oktober door ontberingen.
Voor het leegstaande huis wordt als snel een nieuwe bestemming gevonden; een joods tehuis. Want niet alle joodse Nederlanders worden gedeporteerd. Een deel geniet bijzondere bescherming. Een bevoorrechte positie van regeringswege die zij te danken hebben aan hun voormalige lidmaatschap van de NSB, hun maatschappelijke betekenis voor het land of het feit dat zij kunstenaar zijn. Ruim zevenhonderd joden voldoen aan die criteria. Ze worden op basis van de Lijst Frederiks ondergebracht in kasteel Schaffelaar en Huize De Biezen in Barneveld. Ook NSB-leider Anton Mussert wil een aantal joden behoeden voor deportatie. Zijn lijst bevat de namen van 64 joden. De bedoeling is dat zij in het Joodsch Tehuis Doetinchem hun intrek nemen.
Gearresteerd wegens anti-Duitse activiteiten en preken.

Overleden in St. Elisabeth Ziekenhuis in Amersfoort na ontberingen in Kamp Amersfoort. Begraven op AB Loolaan M17

verloofde omgekomen bij Brits bombardement Rotterdam
de kerk aan de Nieuweweg
later afgebroken
nieuwe kerk achter het Veemarktterrein Meestersstraat


volgt