Fietstochten


Oorlogsgeschiedenis per fiets
Naast stadswandelingen heeft Stichting Doetinchem Herdenkt ook fietsroutes ontwikkeld. In de periode april-oktober worden deze enkele keren verreden. Dat gebeurt onder begeleiding van een of meerdere gidsen. De data worden van tevoren bekend gemaakt zodat belangstellenden zich aan kunnen melden.
Rond Doetinchem zijn talrijke gebouwen, objecten en locaties te zien die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de crashlocaties van geallieerde vliegtuigen en de woningen waar verzetsmensen, onderduikers of Joden woonden. Daarnaast zijn er nog steeds talrijke Koch-bunkertjes en restanten van loopgraven en Flak-posities. Ook is nog te herkennen waar Vliegveld Groenendaal was en in het Kattennest Stellung Rosengarth: een groot en belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met het Flugwachkommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskommandantur bevond. Een telefoonlijn die werd gesaboteerd zodat Doetinchemmer verplicht werden deel te nemen aan de kabelwacht.Een directe telefoonverbinding was er ook met kasteel Slangenburg waar in september 1944 generaal Wilhelm Bittrich verbleef die zijn twee SS-tanksdivisies naar Arnhem stuurde waardoor Operatie Markt Garden mislukte.
De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheitsdienst zovelen gevangen hield, zijn er nog vrijwel onveranderd. Ook de villa die ooit de naam Bouchina droeg, is er nog. Het was een van de drie plaatsen in Nederland waar zogeheten bevoorrechte Joden waren ondergebracht.
Tevens zijn de locaties te zien waar het distributiekantoor stond dat door het verzet werd overvallen. En op de gebombardeerde plek waar het schoolgebouw stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt, staat tegenwoordig weer een schoolgebouw. Ook de gebombardeerde Nemaho-fabriek is weer herbouwd.  Stadstocht
  • Fietstocht langs 41 WOII-objecten of -locaties.
  • Afstand: 12 kilometer (3 uur)
Gaanderentocht
  • Fietstocht langs 50 WOII-objecten of -locaties.
  • Afstand 25 kilometer (4 uur)
Bevrijdingstocht
Wat speelde zich af in Doetinchem en omgeving in de laatste twee weken? We fietsen langs plaatsen die eind maart werden gebombardeerd en langs locaties waar op 1 en 2 april hard werd gevochten. Hoe verliep de verovering van de Canadezen, wat deden de Duitsers en wat was de rol van het verzet?

Deelname

Begin en einde van de fietstochten is het WOII-Informatie- en Documentatiecentrum aan de Loolaan.
Onder andere aan de hand van grote geplastificeerde foto’s wordt door een gids de bijbehorende verhalen verteld.
Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per tocht. Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden.
Kosten: 16 jaar en ouder € 4,50. Jongeren tm 15 gratis. De gelden komen volledig ten goede aan de stichting.

Aanmelding
Als u deel wilt nemen aan een van de fietstochten dan wordt u verzocht het formulier hiernaast in te vullen.
U ontvangt vervolgens een bevestiging van ontvangst en een mededeling of u -gelet op het maximaal aantal aanmeldingen- al dan niet deel kunt nemen.  

Afgelasting
Indien de weersverwachtingen slecht of twijfelachtig zijn, dan gaat de fietstocht mogelijk niet door. Een bericht over een eventuele afgelasting valt dan een uur van tevoren te lezen op deze site en op facebookpagina Doetinchem in oorlogstijd.

aanmelding fietstochten