fietstochten

Stichting Doetinchem Herdenkt


oorlogsgeschiedenis per fiets

Naast stadswandelingen heeft Stichting Doetinchem Herdenkt ook fietsroutes ontwikkeld. Belangstellenden kunnen deze fietsen onder begeleiding van een gids.

Rond Doetinchem zijn talrijke gebouwen, objecten en locaties te zien die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de crashlocaties van geallieerde vliegtuigen en de woningen waar verzetsmensen, onderduikers of Joden woonden. Daarnaast zijn er nog steeds tal-rijke Koch-bunkertjes en restanten van loopgraven en Flak-posities. Ook is nog te herkennen waar Vliegveld Groenendaal was en in het Kattennest Stellung Rosengarth: een groot en belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met Flugwach Kommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskom-mandantur bevond. Een telefoonlijn die werd gesaboteerd zodat Doetinchemmer verplicht werden deel te nemen aan de kabelwacht.
Een directe telefoonverbinding was er ook met kasteel Slangenburg waar in september 1944 generaal Wilhelm Bittrich verbleef die zijn twee SS-tanksdivisies naar Arnhem stuurde waardoor Operatie Markt Garden mislukte.

De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheits-dienst zovelen gevangen hield, zijn er nog vrijwel onveranderd. Ook de villa die ooit de naam Bouchina droeg, is er nog. Het was een van de drie plaatsen in Nederland waar zogeheten bevoor-rechte Joden waren ondergebracht.
Tevens zijn de locaties te zien waar het distributiekantoor stond dat door het verzet werd overvallen. En op de gebombardeerde plek waar het schoolgebouw stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt, staat tegen-woordig weer een schoolgebouw. Ook de gebombardeerde Nemaho-fabriek is weer herbouwd.  

stadstocht

  • Fietstocht langs 41 WOII-objecten of -locaties.

  • Afstand: 12 kilometer (3 uur)

gaanderentocht

  • Fietstocht langs 50 WOII-objecten of -locaties.

  • Afstand 25 kilometer (4 uur)


Begin en einde is het WOII-Informatie- en Docu-mentatiecentrum aan de Loolaan.
Onder andere aan de hand van grote geplastificeerde foto’s wordt door een gids de bijbehorende verhalen verteld.
Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per tocht. Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden.
Kosten: 16 jaar en ouder € 4,50. Jongeren tm 15 gratis. De gelden komen volledig ten goede aan de stichting.


aanmelding

Als u deel wilt nemen aan een van de fietstochten dan wordt u verzocht het formulier hiernaast in te vullen.
U ontvangt vervolgens na enige tijd een bevestiging van ontvangst. Op basis van het aantal aanmeldingen krijgt u daarna een bericht met een datum. Mogelijk staat er in de agenda op deze site al een datum genoemd.
De fietstochten zijn van april tot en met oktober.


afgelasting

Indien de weersverwachtingen slecht zijn, dan gaat de fietstocht wellicht niet door. Een bericht over een eventuele afgelasting valt een uur van tevoren te lezen op deze site en op facebookpagina Doetinchem in oorlogstijd.

aanmelding fietstochten