Het blikje is niet groot. Karel 1 staat op de deksel. Verspreid legt de 66-jarige Jan Willem Eggink de inhoud ervan op tafel. Het zijn onderscheidingen, diverse opgevouwen papieren, een paar foto’s, enkele vergeelde krantenknipsels, een telegram en twee kleine briefjes. Op een van de briefjes staat met potlood geschreven:
Lieve vader, moeder, broers, zuster en Willy. Ik ben geïnterneerd in Japan. Mijn gezondheid is uitstekend. Heel veel liefs voor jullie allen. Je L. Bussink.
Bovenaan staat een datum:
22 april 1944.
“Het briefje is uit een Japans krijgsgevangenenkamp gesmokkeld”, zegt Jan Willem Eggink. Het is geschreven door Louis Bussink. Hij is met mijn moeder getrouwd geweest.”
Het verhaal van Louis Bussink begint zeven jaar eerder: in 1937, als hij op 18-jarige leeftijd in zijn ouderlijke woning aan de Varsseveldseweg afscheid neemt van zijn ouders en verloofde Willy Diepenbroek. Louis is marinier, iets wat vanwege de prille verliefdheid tussen hem en Willy wat minder goed uitkomt omdat hij waarschijnlijk geruime tijd weg zal blijven.
Louis Bussink voor zijn ouderlijk huis aan de Varsseveldseweg
Het is juli als hij met de kruiser Hr. Ms. Java uit Nederland vertrekt. Het schip vaart naar de Straat van Gibraltar waar het konvooien begeleidt vanwege de Spaanse burgeroorlog.
Spanje is echter niet de enige brandhaard. Aan de andere kant van de wereld heeft de Japanse expansiedrift inmiddels China bereikt. In juni 1938 arriveert de Java daarom in Nederlands-Indië. Daar is het nog steeds als ook in Europa de oorlog uitbreekt. Vanaf dat moment beschermt de Java konvooien in de Indische wateren.
De Europese en Aziatische oorlogen worden een wereldwijde oorlog als op 7 december 1941 Japanse vliegtuigen de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor op Hawaii bombardeert. Onmiddellijk verklaren de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Vier dagen later doet Duitsland dat ook aan het adres van de VS.
Nog diezelfde maand wordt ABDACOM opgericht: American-British-Dutch-Australian Command, een samenvoeging van de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Australische strijdkrachten. Zij moeten de Britse en Nederlandse koloniën tegen een dreigende Japanse invasie beschermen. Ook de kruiser Java wordt vanaf 12 februari 1942 ingedeeld bij de ABDA-vloot.
De ondergang
De Java maakt nog maar drie dagen deel uit van die vloot als de kruiser betrokken is bij een actie in de Gaspar Straten bij Sumatra. Vier dagen later neemt het deel aan nachtelijke Slag in de Straat van Badoeng[i].
De kruiser Java
Om een Japanse bezetting van het belangrijke eiland Java te verhinderen, maakt de geallieerde vloot[ii] zich vervolgens op 27 februari in de Javazee op voor een zeeslag met een Japanse invasievloot. De aanwezige Nederlandse schepen Kortenaer, De Ruyter en Java doen dat onder bevel van Schout-bij-Nacht Karel Doorman.
Een door de Japanse kruiser Nachi afgeschoten torpedo wordt de Java fataal. De munitiebergplaats op het achterschip wordt getroffen waardoor er na een aantal explosies brand uitbreekt. Doordat het electrisch systeem uitvalt, kunnen de sloepen niet worden gestreken. Als de kruiser slagzij maakt, krijgt de bemanning het bevel het schip te verlaten. Daarna zinkt het[iii] en zuigt honderden mannen mee de diepte in. Slechts een kleine groep weet een vlot te bereiken. Als dat overvol is, weten enkele drenkelingen in het water zich nog spartelend aan de rand vast te klampen. Om te voorkomen dat het omslaat en iedereen zou verdrinken, snijden degenen op het vlot de vingers van de wanhopige zwemmers door.
Van de 512 Java-opvarenden verdrinken er 491. Slechts 21 overleven. Een van hen is Louis.
Ook de Kortenaer en De Ruyter worden getorpedeerd en verdwijnen eveneens in de golven[iv]. De Slag in de Javazee[v] is verloren.
Het kamp
Louis wordt met een aantal andere overlevenden ‘s nachts uit zee opgepikt door een Britse torpedobootjager en naar Java gebracht. Op dat eiland, op vliegkamp Soerabaja, wordt duidelijk dat het Japanse leger bezig is om steeds meer eilanden te veroveren en weldra ook geheel Java zal bezetten[i]. Daarom wordt besloten om met een koopvaardijschip naar Australië te vluchten.
Met ruim duizend mannen aan boord wordt het schip echter op 4 maart op zee ingerekend door een Japanse oorlogsbodem. De mannen worden vervolgens naar Celebes gebracht waar ze als krijgsgevangenen worden opgesloten in een kamp in Makassar.
_______________________________
[i] De Slag in de Straat van Badoeng bij Bali werd door de Japanners gewonnen, ondanks een Britse, Amerikaanse en Nederlandse overmacht.
[ii] De Combined Striking Force bestond uit veertien Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische schepen.
[iii] De Java werd in 2002 door amateurduikers ontdekt bij het eiland Bawean. In 2016 maakte de Nederlandse overheid bekend dat het wrak was verdwenen. Waarschijnlijk is het door een Aziatisch bergingsbedrijf gesloopt om het vervolgens als schroot te verkopen.
[iv] Tijdens de zeeslag verloren totaal 2300 mannen het leven. Onder hen 900 Nederlanders.
[v] De slag in de Javazee was de laatste grote zeeslag in die regio en daarmee was vervolgens de bezetting van geheel Nederlands-Indië een feit.