De familie Kolkman schonk op 4 januari tientallen boeken over de Tweede Wereldoorlog. Onder andere de complete serie memoires van Winston Churchill en het Engelstalige boek Vanguard, over de strijd van de Calgary Highlanders waaronder de gevechten in Doetinchem
Gementehuissteen
Van de familie Gerritsen mochten we een bijna drie eeuwen oude steen ontvangen. Het is een restant van het op 21 maart 1945 gebombardeerde historische gemeenthuis op de Markt in het centrum van Doetinchem.
foto volgt
Ansichtkaarten
Gerard en Arenda Gerritsen schonken een volldige set ansichtkaarten van Doetinchem.
Documenten
Tekst volgt
Verrekijker
Jaap Blokker schonk de verrekijker van ondezeebootkapitein Jacob Lub. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was hij gestationeerd in Nederlands-Indië. Tijdens de oorlog gaf hij schietlessen aan verzetsstrijders terwijl zijn zoon Jacob jr als staartschutter deel uitmaakte van een Nederlands squadron van de RAF. Binnenkort een uitgebreid verhaal op onze site over beiden .
Tafel
Ingeborg te Dorsthorst schonk een tafel. Tot dusver doet het vooral dienst bij de ingang van de foto-expositie in De Kruisberg.
Bescheiden
Mevrouw Dimmendaal schonk een aantal documenten van haar ouders, Hendrika Bulterman en Arnoldus Dimmendaal van de Terborgseweg. Het betreft onder meer stamkaarten, vrijstellingen, een Sonderausweis, waardebonnen en een bijzonder betalingsbewijs.
Fotografie in bezettingstijd
Ronald Peters van Neijenhof schonk het prachtige fotoboek Fotografie in bezettingstijd omdat hij onder de indruk was van de foto-expostie van Jan Massink.
Boeken
Hans Leeflang schonk twee boeken: Doetinchem in oorlogstijd van Inge Volker en Verzet via het geheime telefoonnet van Karel Berkhuysen
Archiefkast
Jan Jacob de Groot schonk een archiefkast compleet met mappen.
Vanguard
Anny Steijntjes schonk het bijzondere Engelstalige boek Vanguard. Het is bij Misset in Doetinchem gedrukt en beschrijft de gang van zaken van het Canadese regiment Fort Garry Horse vanaf de landing in Normandië tot aan het einde van de oorlog in Noord-Duitsland.
Dagbladen
Dagbladen die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verschenen, zijn ooit nagemaakt. Je kon ze verzamelen en in fraaie opbergboxen opbergen. Dat deed ook Arie Kappert. Die verzameling heeft hij nu aan SDH geschonken.
De oorlog na de oorlog
Een boek over de Koude Oorlog. Een schenking van Oudheidkundige Vereniging Deutekom.
Doetinchem in de frontlijn
Een dun boekje, maar met een indrukwekkend verslag van de bombardementen; Doetinchem in de frontlijn.. De auteur was de toen in Doetinchem wonende Brendel. Het boekje is geschonken door de Oudheidkundige Vereniging Deutekom.
Archiefkast
Theo Rougoor schonk een stevige archiefkast, compleet met mappen.
Zendinstallatie
Op woensdag 23 oktober ontving Stichting Doetinchem Herdenkt van Bert Schieven uit Zelhem een radio-zendinstallatie. Het betreft een uniek draagbaar apparaat van Philips. Het is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de heer Oorlog (what 's in a name). De toenmalige directeur van Vredestein maakte deel uit van het verzet.
Helm
Annie Steijntjes schonk onlangs een fraaie Britse helm uit 1942.
Dagboeken
Joke Mulschegel schonk elf dagboeken van haar inmiddels overleden moeder Iet Gerritsen. Zij maakte deel uit van het verzet en hield tijdens de oorlog dagelijks bij wat er gebeurde.
Er op of er onder
Marcel Bolhaar schonk de eerste druk van het boek Er op of er onder.
Boek
Annie Steijntjes schonk een boek over De Kruisberg: De berg en de Kruisberg. De auteur is een zoon van een ambtenaar die er tijdens de oorlog werkzaam was.
Boek
Henny Roosenburg uit Doetinchem schonk een bijzonder boek.
Tegeltje
Marcel Bolhaar schonk een tegeltje dat de gehele oorlog in hun Enschedese woonkamer hing.
Schilderij
Theo Rougoor schonk een kopie van het bekende schilderij dat Canadezen in de verwoeste Catharinakerk laat zien.