De Jeugdstorm


door Karel Berkhuysen


De foto boven aan deze pagina laat de meisjes [meeuwkes (10-13 jaar) en stormsters (14-17 jaar) genoemd] van de Nationale Jeugdstorm (NJS) op het Doetinchemse Veemarkt-terrein zien. Het betrof een door de NSB opgerichte jeugdbeweging, vergelijkbaar met de Hitlerjugend en de Bund Deutscher Mädel in Duitsland. Het waren veelal kinderen van NSB-ouders. Net als de jongens (meeuwen en stormers) marcheerden zij op gezette tijden door de stad.


De meisjes voor villa Op den Wal op de hoek van de Plantsoenstraat en de Van Nispenstraat (Jan Massink, erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)


De jongens voor Scala aan de Dokter Huber Noodtstraat (Jan Massink, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)
Twintigduizend NSB-kinderen kwamen in tehuizen terecht, waar ze moesten worden heropgevoed onder verantwoordelijkheid van de Stichting Bijzondere Jeugdzorg. In de praktijk kwam het erop neer dat ze hard gestraft werden voor het gedrag van hun ouders. In Gelderland waren duizend NSB-kinderen in tien verschillende tehuizen geplaatst. Eén van de eerste kinderkampen was huis De Heidepol, op het terrein van het Koonings Jaght in Schaarsbergen. De ouders mochten hun kinderen af en toe een bezoek brengen, wat regelmatig tot emotionele taferelen leidde.
De Heidepol leek volgens ex-geïnterneerde kinderen meer op een strafkamp met lijfstraffen en opsluiting in de kelder. Ook moesten kinderen regelmatig zonder eten naar bed. Er was bovendien sprake van geestelijk en seksueel misbruik.

Nadien werden de kinderen in hun woonomgeving vaak gepest of gemeden door andere kinderen. Dat overkwam zelfs kinderen die jaren na de oorlog uit NSB-ouders zijn geboren. Velen hebben daar traumatische ervaringen aan overgehouden.

AAN DEZE TEKST WORDT GEWERKT


VOLGT
De Heidepol


De Doetinchemse Marijke Mellink was werkzaam in de Heidepol
VOLGT