bevrijdingsoptocht

zaterdag 4 april

AFGELAST VANWEGE CORONAVIRUS

Tijdens Koninginnedag en de daaraan gekoppelde Oranje- en Bevrijdingsfeesten op 31 augustus 1945 was er onder meer een optocht met kinderen met versierde fietsen (zie bovenstaande foto).
Dat wil Stichting Doetinchem Herdenkt 75 jaar later herhalen. En wel op zaterdagmiddag 4 april: een bevrijdingsoptocht door de stad, voorafgegaan door historische militaire voertuigen.


Daarnaast maken kinderen en ouderen deel uit van de optocht.
Het is de bedoeling dat kinderen in de leeftijd van de basisschool vervoermiddelen versieren onder het motto 75 Jaar vrijheid . Dat mag alles zijn wat kan rijden: fietsen, skelters, rolstoelen, steps, enzovoort.
Daarnaast zou het leuk zijn als kinderen zich kleden of op een andere manier 75 jaar vrijheid tot uitdrukking brengen. Dat kan van alles zijn: vrijheid om te zeggen wat je wilt, om je te kleden hoe je wilt, te zijn wie je bent, de muziek te kiezen die je mooi vindt, te houden van wie je wilt en te lezen wat je boeit of fijn vindt. Een broertje, zusje vriendje zonder vervoermiddel mag natuurlijk ook gewoon meelopen.
Ook leuk is het als je met je hele klas meedoet, of met kinderen uit de buurt of met al je vriendjes!

Op het Marktplein arriveren om 12:30 ruim 40 historische militaire voertuigen. Terwijl de inzittenden daar wat eten, hebben belangstellenden tot 13:20 de tijd om de voertuigen te bekijken.
De kinderen dienen zich om 13:00 te verzamelen voor het bordes van het gemeentehuis. Dat geldt ook voor de ouderen. Het betreft bewoners van Croonemate en Schavenweide.

Om 13:30 vertrekt de stoet. Via de Hamburgerstraat arriveert de optocht vervolgens op het Simonsplein. De voertuigen rijden via de Heezenstraat verder. De kinderen stallen hun fietsen op een aangewezen plek en kunnen op het plein blijven. Voor de ouderen is een vak ingericht zodat ze naar de optredens op het podium kunnen kijken.

Doedelzakspelers op het Simonsplein tijdens bevrijdingsdag 2018


Op het Simonsplein staat een Vrijheidspodium. Na aankomst van de optocht zijn daar diverse optredens, onder meer van de vermaarde Starlightsisters.


De Starlightsisters voor de Catharinakerk tijdens hun optreden op 2 april 2018

Uiteraard zijn er gediplomeerde verkeersregelaars, begeleiders, EHBO'ers en vrijwilligers op de route en tijdens de tocht aanwezig, maar zowel bij de aanvang op het Marktplein voor het gemeentehuis, de tocht door de Hamburgerstraat en de aankomst op het Simonsplein zijn de ouders of verzorgers verantwoordelijk voor de begeleiding van hun eigen kind(eren) of groep.

aanmelden

Om een en ander goed te laten verlopen, is aanmelden vereist. Dat dient te gebeuren door de ouder(s) of verzorger(s) via onderstaand formulier.

programma

12:30 aankomst voertuigen
13:00 verzamelen kinderen en ouderen
13:20 optocht opstellen
13:30 vertrek voertuigen. Gevolgd door ouderen en kinderen
14:00 aankomst Simonsplein
14:15 optredens, oa Starlightsisters (tot 16:15) podium
17:00 einde

aanmelden bevrijdingsoptocht

E-mailadres
groep of individueel
indien groep: aantal kinderen