Na twee dagen van zware gevechten werd Doetinchem op 2 april 1945 door Canadese troepen bevrijd van bijna vijf jaar Duitse bezetting. De stad lag echter voor een groot gedeelte in puin. Niet zozeer ten gevolge van Canadese vlammenwerpers, maar vooral door drie geallieerde luchtbom-bardementen: op 19, 21 en 23 maart.
Nu, 75 jaar later, was het de bedoeling om daar uitgebreid bij stil te staan en dat in maart, april en mei te herdenken en te vieren. Daarom werd in 2019 het Comité Doetinchem Herdenkt & Viert opgericht. Daarin zijn naast de gemeente Doetinchem diverse organisaties vertegenwoordigd die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de activiteiten. Het coronavirus maakte echter alles anders. Op deze pagina zijn daarom inmiddels alle activiteiten verwijderd.


Omroep Gelderland

75 jaar geleden op 28 maart werd het Achterhoekse Megchelen als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn bevrijd. Vanaf 30 maart zou daarom Omroep Gelderland drie weken lang het spoor volgen van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp. Dat is vanwege de coronacrisis afgelast. Er zijn nu uitzendingen vanuit de studio.

AFGELAST