canadese militairen

gesneuveld in de gemeente doetinchem en begraven op het canadese ereveld in groesbeek

De gesneuvelde Canadezen


Tijdens de bevrijding van Doetinchem op 1 en 2 april 1945 sneuvelden -voor zover tot nu bekend- negen Canadese militairen. Hun namen staan vermeld op de herdenkingszuil in het Mark Tennanplantsoen. In eerste instantie kregen zij een tijdelijk graf naast School Oosseld.

Stichting Doetinchem Herdenkt beschikt nu ook over hun levensverhalen. Dat is te danken aan Sigrid Norde. Zij is vrijwilligster bij Faces to Graves: een stichting die beoogt alle verhalen te verzamelen van de op het ereveld in Groesbeek begraven Canadese militairen. Daaronder ook de negen die in Doetinchem de dood vonden. Na langdurig onderzoek in talrijke archieven en contacten met nabestaanden schreef ze onderstaande verhalen over Walter Edward Brown, Archibald James Code, Alex Elchuk, Alfred William Ogg, Henry Carl Johnson, James Prentiss Sands, Clyde Alexander Spencer, Archibald William Thompson en Stanley Edward Turner.  Sigrid Norde voor de zuil in het Mark Tennantplantsoen


Ereveld Groesbeek


Het Canadese ereveld in Groesbeek is een van de drie begraafplaatsen in Nederland waar geneuvelde Canadese militairen liggen begraven. De andere zijn Holten en Bergen op Zoom. Ze werden er begraven omdat Canadezen evenals andere militairen van het Gemene Best -in tegenstelling tot Amerikanen- niet worden gerepatrieerd.

Er zijn 2611 Gemenebestgraven in Groesbeek. Het betreft 2331 Canadezen, 256 Britten, 3 Australiërs en 1 Nieuw-Zeelander. Ongeïdentificeerd zijn 20 militairen: 7 Canadezen en 13 Britten. Ook zijn er 8 andere nationaliteiten: 1 Nederlander, 3 Belgen, 1 Rus, 1Joegoslaaf en 2 Polen. Daarnaast zijn er 1047 vermisten op Groesbeek Memorial vermeld: 943 Britten, 102 Canadezen en 2 Zuid-Afrikanen.

Het Canadese ereveld in Groesbeek

Walter Edward Brown

private Calgary Hioghlanders


Klik hier om zijn levensverhaal te lezen

Archibald James Code

C .

Alex ElchukVOLGT


Henry C. Johnson


VOLGT

Alfred William Ogg

Private

The Calgary Highlanders,
R.C.I.C. - K-51187

Klik hier om zijn levensverhaal te lezen

Clyde A. Spencer

VOLGT

Archibald William Thompson


Stanley E. Turner

VOLGT


Herdenking bij de tijdelijke graven naast
school Oosseld
aan de Dennenweg.


Lichtjesavond op kerstavond in Groesbeek

Sigrid Norde legt jaarlijks mede namens Stichting Doetinchem Herdenkt op 2 april bloemen op hun graven