koch-bunkers

door Karel Berkhuysen

In de herfst van 1944 begonnen de Duitsers met de fabricage van eenpersoons betonnen bunkers die ze Kochbunkers noemden. Volgens sommigen een benaming die afkomstig is van de Oost-Pruisische nazi Erich Koch. Volgens anderen is de naam vanwege de vorm ontleend aan Kochtopf (kookpan).

Aan het westelijke front werden er meer dan 5000 geplaatst. Ze hadden een hoogte van 1.60 meter en een 10 centimeter dikke wand. Ze werden in onderdelen in fabrieken gemaakt en op locatie in of op elkaar gezet. In Doetinchem gebeurde dat bij de firma Tiecken aan de Wijnbergseweg. De aldaar gefabriceerde exemplaren werden aan de binnenzijde voorzien van een grote T.

Er waren diverse modellen. De paddenstoelachtige deksel was dicht of had een opening voor een periscoop of een Panzerfaust. Daarnaast bestond de mogelijkheid om meerdere bunkers aan elkaar te koppelen.De loopgraven rond Doetinchem, die een lengte hadden van ruim zeventig kilometer, werden voorzien van tientallen Koch-bunkertjes. Ze werden veelal op cruciale en strategische pleken geplaatst.


TEKST VOLGT

De Koch-bunkers voor Doetinchem en omgeving werden bij
Bouwbedrijf Tiecken aan de Wijnbergseweg gemaakt. De door
dat bedrijf gefabriceerde exemplaren waren voorzien van een
T.

Ook in het verlengde van de Groenestraat stond tot in de jaren zestig het onderste gedeelte van en Koch-bunker. Het was onderdeel in een loopgraaf die achter de zandbult richting De kelder liep.

.


Tot dusver ontdekte en nog aanwezige Koch-bunkers. (Stip rechtboven,
afslag Varsseveldeweg, blijkt bij nader inzien geen Koch-bunker. Wordt nog gecorrigeerd)


Het onderste deel van een Koch-bunker aan de
Keppelseweg, nabij scouting Hamaland


Een vrijwel geheel verdwenen Koch-bunker achter de Zanbult aan
de Tweede Loolaan. Het bunkertje maakte deel uit van de loopgraaf

van Havezathe de Kelder naar de Keppeleweg ter hoogte van
de huidige Ooyman.

Dubbele Koch-bunker aan de Oude IJssel, achter Fokko Meyer.
In de opening kon een schutter met een machinegeweer staan.Een complete Koch-bunker aan de RembrandtlaanTwee Koch-bunkers aan het Jaagpad. Ontdekt in 2018 bij de aanleg
van de tuin. In ere gehouden door er een muur met een bocht
omheen aan te leggen..