Stellung Rosengarth

In de zomer van 1940 streken eenheden van de Luftwaffe (Luftnachtrichten Regiment 201) neer in een heuvelachtig, bosrijk terrein ten noorden van Doetinchem aan de doorgaande weg naar Zelhem, dat het Kattennest werd genoemd. Aanvankelijk was er een luisterpost gevestigd die later werd uitgebreid tot een gevechtsleidingscentrum voor de onderschepping van vijandelijke bommenwerpers, een zogenaamde Jägerleitstellung. Deze stelling kreeg de codemaan Rosengarth, naar de nabijgelegen boerderij Rozengaarde. Rosengarth stond in verbinding met de radarstations bij Toldijk (Steenderen) en met diverse zoeklichtstellingen in de regio. De stelling bestond uit verschillende barakken en gebouwen. In het hoofdgebouw werden de inlichtingen verzameld en de vliegbewegingen gevolgd van de eigen en van de vijandelijke toestellen.

Dankzij overleveringen van buurtbewoners en lokale aannemers is er een beeld van de inrichting van de stelling, die naast het vluchtleidingscentrum minimaal bestond uit een keuken en twee houten barakken. Volgens een ooggetuige waren ‘het toch wel driehonderd man die hier bivakkeerden.Deze kaart geeft de situatie tijdens de oorlog weer. 1. Stelling bij de Turfweg 2 De palen van de telefoonverbinding (gesaboteerd) van Boerderij Rozengaarde naar Halle 5 Kattennest, Stellung Rosengarth 3, 4, 6 Uitgebreide loopgraven. (6 een mysterieuze cirkel) Gele pijl links, Klein-Fluko in RuimzichtDe overblijfselen van Stellung Rosengarth in Het Kattennest, medio 1944. De gebouwen zijn afgebroken, maar nog goed te zien is waar ze hebben gestaan.


De stelling werd juni 1944 opgeheven en het personeel overgebracht naar het regionaal luchtwachtcentrum van de Luftwaffe, Klein-Flugwachkommando (Klein-Fluko) dat gevestigd was in villa Ruimzicht. Deze post stond in directe verbinding met de bunker 'Diogenes' bij Schaarsbergen, het Duitse zenuwcentrum van de luchtverdediging in Noordwest Europa. Dit Klein-Fluko speelde een cruciale rol bij de snelle Duitse reactie op de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem in september 1944. Dit Klein-Fluko werd op 9 maart verplaatst naar Enschede.
De stelling werd juni 1944 opgeheven en het personeel overgebracht naar het regionaal luchtwachtcentrum van de Luftwaffe, Klein-Flugwachkommando (Klein-Fluko) dat gevestigd was in villa Ruimzicht. Deze post stond in directe verbinding met de bunker 'Diogenes' bij Schaarsbergen, het Duitse zenuwcentrum van de luchtverdediging in Noordwest Europa. Dit Klein-Fluko speelde een cruciale rol bij de snelle Duitse reactie op de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem in september 1944. Dit Klein-Fluko werd op 9 maart verplaatst naar Enschede.Stelling Turfweg.