Fietstochten

Fietstocht 
 

Op zondag 7 april 2024 is er een stadstocht. Aanvang 10 uur bij het IDC op de begraafplaats aan de Loolaan. De duur is 2,5 uur. Het maximum is 25 deelnemers.
Bij slecht weer is er een afgelasting. Indien dat het geval is dan kunt u dat een uur van te voren zien op de homepagina van deze website.
Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op deze pagina. Er zijn op dit moment echter wat technische problemen met dat formulier. Indien het u op die manier niet lukt dan kunt u zich aanmelden via info@doetinchemherdenkt.nl . Vergeet u dan niet om het aantal personen te vermelden.De kosten zijn € 4, 50 per pesoon vanaf 16 jaar. Tm 15 jaar is kosteloos.  

 

Kruisberg-Rademakersbroek-De Bark

 

De Rademakersbroekroute

 

Op 2 maart 1945 werden 46 verzetsmensen uit hun cellen van de SD-gevangenis De Kruisberg  gehaald en op een akker nabij Varsseveld (Het Rademakersbroek) gefusilleerd door een Duits vuurpeloton. Dit als vergelding voor de moord op vier Duitse militairen; een actie van verzetsgroep De Bark, genoemd naar hun hoofdkwartier, een boerderij bij Lintelo.

Daarom heeft Stichting Doetinchem Herdenkt een fietstocht uitgezet tussen de toenmalige gevangenis de Kruisberg, het monument op het Rademakersbroek en de voormalige boerderij De Bark. De totale lengte bedraagt ongeveer 50 kilometer. Er is echter ook een afkorting zonder De Bark aan te doen. Die route is ongeveer 30 kilometer.
U kunt de routekaart als afbeelding opslaan, printen of op uw telefoon zetten.

 


Knooppunten

 

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van knooppunten.
K = Kruisberg, R = Rademakersbroek en B = De Bark
De Kruisberg is aan de Klootsemastraat in Doetinchem. 
Het monument op het Rademakersbroek is aan Rademakersbroek. 
De inmiddels afgebroken boerderij De Bark stond bij de splitsing van Gelkinkweg en Giebinkslat. 
De totale route gaat zoveel mogelijk via deknooppunten: 

 K, 57, 58, 12,, 13, 71, 21,20, 42, R, 52, B, 67, 57, 56, 55, 72, 18, 38, 37

Route met afkorting: na R naar 42, 94, 98 en daarna verder op de volledige route naar 72.
Let op hier en daar wijkt de van de knooppuntenroute af.

Onderweg passeert u diverse locaties waar tijden de Tweede Wereldoorlog iets is gebeurd. De bijbehorende verhalen kunt u op deze site vinden:

1  Sabotage van de telefoonkabels
2  Radarcentrum Rosengarth
3  Kasteel Slangenburg
4  Asperges (wegversperring) monument bij brug Bielheimerbeek
5  Kerkstraat, getroffen door bommen op 26 maart 1943
6  Bruggetje bij het Onland 
7  Rekhemseweg. Getroffen door bombardement op 8 februari 1945 
8  Vliegveld Groenedaal

 

aanmeldformulier
fietstochten 

Naam *
E-mail *
Hoe heb je ons gevonden? *
Bericht *

 

Oorlogsgeschiedenis per fiets

Naast stadswandelingen heeft Stichting Doetinchem Herdenkt ook fietsroutes ontwikkeld. In de periode april-oktober worden deze enkele keren verreden. Dat gebeurt onder begeleiding van een of meerdere gidsen. De data worden van tevoren bekend gemaakt zodat belangstellenden zich aan kunnen melden.

Rond Doetinchem zijn talrijke gebouwen, objecten en locaties te zien die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de crashlocaties van geallieerde vliegtuigen en de woningen waar verzetsmensen, onderduikers of Joden woonden. Daarnaast zijn er nog steeds talrijke Koch-bunkertjes en restanten van loopgraven en Flak-posities. Ook is nog te herkennen waar Vliegveld Groenendaal was en in het Kattennest Stellung Rosengarth: een groot en belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met het Flugwachkommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskommandantur bevond. Een telefoonlijn die werd gesaboteerd zodat Doetinchemmer verplicht werden deel te nemen aan de kabelwacht.

 

 

Een directe telefoonverbinding was er ook met kasteel Slangenburg waar in september 1944 generaal Wilhelm Bittrich verbleef die zijn twee SS-tanksdivisies naar Arnhem stuurde waardoor Operatie Markt Garden mislukte.

De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheitsdienst zovelen gevangen hield, zijn er nog vrijwel onveranderd. Ook de villa die ooit de naam Bouchina droeg, is er nog. Het was een van de drie plaatsen in Nederland waar zogeheten bevoorrechte Joden waren ondergebracht.
Tevens zijn de locaties te zien waar het distributiekantoor stond dat door het verzet werd overvallen. En op de gebombardeerde plek waar het schoolgebouw stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt, staat tegenwoordig weer een schoolgebouw.

 

 

 

 

 

 

Stadstocht

  • Fietstocht langs 41 WOII-objecten of -locaties.
    Afstand: 12 kilometer (3 uur)

Gaanderentocht

  • Fietstocht langs 50 WOII-objecten of -locaties.
    Afstand 25 kilometer (4 uur)

Bevrijdingstocht

Wat speelde zich af in Doetinchem en omgeving in de laatste twee weken? We fietsen langs plaatsen die eind maart werden gebombardeerd en langs locaties waar op 1 en 2 april hard werd gevochten. Hoe verliep de verovering van de Canadezen, wat deden de Duitsers en wat was de rol van het verzet?
 

Deelname

Begin en einde van de fietstochten is het WOII-Informatie- en Documentatiecentrum aan de Loolaan.
Onder andere aan de hand van grote geplastificeerde foto’s wordt door een gids de bijbehorende verhalen verteld.
Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per tocht. Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden.
Kosten: 16 jaar en ouder € 4,50. Jongeren tm 15 gratis. De gelden komen volledig ten goede aan de stichting.

 

Aanmelding

Als u deel wilt nemen aan een van de fietstochten dan wordt u verzocht het formulier hiernaast in te vullen.
U ontvangt vervolgens een bevestiging van ontvangst en een mededeling of u -gelet op het maximaal aantal aanmeldingen- al dan niet deel kunt nemen.

 

Afgelasting

Indien de weersverwachtingen slecht of twijfelachtig zijn, dan gaat de fietstocht mogelijk niet door. Een bericht over een eventuele afgelasting valt dan een uur van tevoren te lezen op de home-pagina van deze site en op facebookpagina Doetinchem in oorlogstijd.