Stadswandelingen

Wandelingen
De Doetinchemse binnenstad telt vele objecten en plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog op de een of andere manier iets is gebeurd wat het vertellen waard is. SDH heeft daarom diverse stadswandelingen uitgezet. De duur is 2 uur.

Tijdens een WOII-stadswandeling vertelt een gids al dan niet aan de hand van foto’s verhalen over mensen, locaties en objecten. Er zijn meerdere routes. Alle zijn binnen of net buiten het ei van de stad
Dat zijn onder meer de bombardementen van maart 1945, de noodlottige evacuatie van het Algemeen Ziekenhuis , de overval op het distributiekantoor , de onteigening van Joodse huizen, het politiebureau, het verraad van een verzetsvrouw en de dood van de Canadees Walter Edward Brown. (Al deze onderwerpen zijn terug te vinden op deze website) .
Joodse wandeling
Doetinchem kende voor de oorlog een aanzienlijke joodse gemeenschap. Velen hadden een woning, winkel of bedrijfje in het centrum. In 1941 werden hun panden onteigend en voor een fractie van de werkelijke waarde verkocht, meestal aan NSB'ers.
Tijdens razia's en invallen zijn velen opgepakt en weggevoerd. Anderen hebben zich gemeld. De meesten zijn vergast in Auschwitz of Sobibor.
Tijdens de wandeltocht lopen we langs de plekken waar zij woonden. Een gids vertelt hun aangrijpendse verhalen.
Scholierenwandeling
Daarnaast is er een stadswandeling voor scholieren. Die is niet zo lang terwijl toch veel facetten van de oorlog aan de orde komen. Naast een bezoek aan de Catharinakerk wordt er stilgestaan voor de woning van een joods gezin waarvan alleen de dochters de oorlog overleefden. Tevens worden twee huizen aangedaan die werden gebombardeerd door Britse vliegtuigen. Ook is er aandacht voor twee woningen van verzetsmensen. In een ervan zaten Joden ondergedoken. Daar was een inval van Duitse militairen en werden een bewone r en onderduiker meegenomen. Tot slot wordt het Joods monument bezocht. De duur is 2 uur.
Kosten

Individueel: 4,50 per pesoon ,16 jaar en ouder. Jeugd tot en met 15 jaar is gratis..
Groepen: in overleg.
Scholen: in overleg.aanmelden stadswandelingen

Naam
E-mailadres
Opmerkingen