Hein Bulten, tweede van rechts, op vliegveld Eelde in maart 1940


Hoe Hein Bulten de Luftwaffe te lijf ging

Als Hein Bulten, zoon van een garagehouder in de Grutstraat, met de rode Koolhoven boven de stad verschijnt, wordt overal geroepen: “Daar is de Rooie van Heintje.” Met bewondering wordt er dan gekeken hoe hij vervolgens de meest gewaagde capriolen uithaalt. Want vliegen, dat is de lust en zijn leven. Hoewel, bobsleeën vindt hij ook geweldig. Hij deed zelfs al eens mee aan de Olympische Spelen. Maar die zijn maar eens in vier jaar. Vliegen daarentegen kan altijd. En dat doet hij dan ook. Onder meer als hij uitgeverijdirecteur Kees Misset ergens naar toe moet brengen. Het is dan ook zijn vliegtuig, de PH-CMD: een afkorting van Cornelis Misset Doetinchem. Onder de vleugels staat met grote letters Misset Vakbladen. Een van die bladen is De Vliegsport. Hein is hoofdredacteur.


Door Karel Berkhuysen


In 1940 wordt de rode Koolhoven, evenals alle andere vliegtuigen, door de Nederlandse regering vanwege een oorlogsdreiging gevorderd. En Hein wordt opgeroepen. Hij is immers bij de Luchtmacht ook opgeleid als jachtvlieger. Vanaf de diverse vliegvelden stuurt hij talrijke brieven aan de echtgenote van Kees Misset, Dinie Hakbijl, waarin hij laat weten hoezeer hij haar mist. Van hun verhouding maken ze al lang geen geheim meer. Dat weet heel Doetinchem, inclusief Kees Misset.
Op vrijdagmorgen 10 mei klinkt op Schiphol het luchtalarm: Duitse vliegtuigen bevinden zich in het Nederlandse luchtruim. Op diverse plaatsen stijgen vervolgens jachtvliegtuigen op. Ook de Fokker D21 van Hein. Al snel ziet hij een Duitse overmacht op zich afkomen. Desalniettemin gaat hij samen met anderen het gevecht aan terwijl bommenwerpers hun bommenlast op het vliegveld laten vallen. Het is dan twee minuten voor vier. Talloze vliegtuigen op de grond worden getroffen en raken in brand. Hein schiet zijn mitrailleur leeg als hij een Messerschmitt op zich af ziet komen. Zijn toestel wordt echter getroffen en hij raakt gewond.
Veldwachter Bos van Nibbixwoud ziet hoe de Fokker van Hein in het weiland van Hannes Wiering in Zwaagdijk een noodlanding maakt. “Nadat de lichtgewonde piloot om kwart over vijf was geland en uit zijn vliegtuig was gestapt, heb ik hem naar het ziekenhuis in Hoorn gebracht”, verklaart Bos later. Voor sergeant-vlieger Bulten is de oorlog voorbij.
Maandenlang staat de Fokker nog in het weiland. Af en toe verwijdert de plaatselijke jeugd wat onderdelen. Totdat de Duitsers het toestel in zijn geheel ophalen.
Hein Bulten op vliegveld Groendaal met het vliegtuig van Misset
De Fokker na de noodlanding in het weiland nabij Zwaagdijk