Ellen blijkt uiteindelijk volledig te vertrouwen. Als hij veilig in Friesland bij zijn ouders is afgeleverd, houdt Moorman echter tegen de opdracht in het pistool bij zich. Dat doet hij omdat hij samen met Adriaens het plan heeft opgevat om diens broer te bevrijden die in Westerbork gevangen wordt gehouden.
Zover komt het niet, want beiden worden in Beetsterzwaag bij een controle door de Sicherheitsdienst aangehouden. De SD’ers vinden het pistool en een lijst met onderduikadressen. Moorman en Adriaens worden gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Leeuwarden.
Op 22 januari wordt Wim Moorman uit zijn cel gehaald. Hij wordt naar Dokkum gebracht waar hij samen met negentien anderen door een Einsatzkommando wordt gefusilleerd als represaille voor twee door het verzet gedode SD’ers na een mislukte bevrijdingsactie.
zoektocht
Het verzet brengt Hans Reichel vanuit Loerbeek naar Doetinchem. Daar vindt hij onderdak in een woning in de Kruisberg bij een echtpaar met drie dochters. Daar maakt hij de bevrijding door de Canadezen mee. Hij keert echter niet terug naar Wenen. Hij blijft bij het gezin wonen. Vervolgens worden er nog een zoon en dochter geboren.
Wim Moorman wordt herbegraven in Beek. Jan Houtsma houdt er een toespraak. Een van de dragers van de kist is Hans Reichel.
De herbegrafenis van Wim Moorman
Uiteindelijk verlaat Hans Reichel in 1949 het gezin en verhuist naar Den Haag waar hij een relatie heeft. Jaren later keert hij uiteindelijk terug naar Wenen.
Pas als de zoon en dochter in Doetinchem een jaar of twaalf zijn, krijgen zij te horen dat niet de man waarvan zij dachten dat het hun vader was hun vader is, maar Hans Reichel.
Als beiden de middelbare leeftijd hebben bereikt, proberen ze hem op te sporen. Ze reizen zelfs naar Wenen en zoeken zijn naam in gidsen in telefooncellen. Ze beschikken echter over een foutief gespelde naam, zodat hun pogingen niet slagen. Dat lukt pas in 2005, via internet. Ze reizen opnieuw naar Wenen, maar daar krijgen ze te horen dat hun vader inmiddels is overleden. Ze zijn echter blij om hun twee halfbroers te ontmoeten.
bezoek
In 2018 komt een de Oostenrijkse halfbroers, Errol Reichel, naar de Achterhoek. Op uitnodiging van de Stichting Doetinchem Herdenkt vertellen de drie hun gezamenlijke levensgeschiedenis. Tevens worden de woning in de Kruisberg en de plek van de voormalige schuilplaats in Loerbeek bezocht. De varkensschuur is afgebroken, de molen is ernstig vervallen en de woning staat leeg. De laatste bewoonster Riet Berntsen blijkt in 2014 te zijn overleden.
De volgende dag keerde Errol Reichel terug naar Wenen, waar hij ooit het schoonmaakbedrijfje van zijn vader had overgenomen. Het bedrijf telt inmiddels 3500 werknemers.
.